luni, 12 martie 2012

Lupta pe viata si pe moarte in marile campionate ale Europei!

foto: gsp.ro

Un nou week-end plin cu fotbal de cea mai mare calitate s-a incheiat, aducand si cateva surprize in campionatele din Occident, rezultate care au redeschis lupta pentru titlu sau lupta pentru suprematie este mult mai interesanta. Cu aproape doua luni pana la incheierea tuturor campioantelor din Europa, din cele 7 mari campioantele ale "batranului continent", doar unul este in mare parte decis, chiar Primera Division, acolo unde Real Madrid isi pastreaza diferenta de 10 puncte fara de marea sa rivala, FC Barcelona cu 12 etape inainte de final. In restul campionatelor, dupa rezultatele inregistrate in week-end, lupta pentru suprematie este din ce in ce mai interesanta.

Asadar, sa trecem in revista situatia in momentul de fata din cele mai mari campionate ale Europei:

SPANIA
Mourinho este foarte aproape de a opri "hegemonia" Barcelonei
Real Madrid a mai facut un pas foarte important la castigarea La Liga dupa o pauza de 4 ani, in care titlul a mers la marea rivala, FC Barcelona, dupa ce s-a impus greu, pe terenul nou promovatei Betis, cu scorul de 3-2. Nici catalanii nu s-au lasat mai prezos si au castigat pe terenul lui Santander, scor 2-0, mentinadu-si diferenta de 10 puncte fata de Real. Cu toate ca cele doua formatii se vor intalnii in "El Clasico" pe 21 aprilie, chiar pe terenul catalanilor, este greu de crezut ca Barcelona are forta sa remonteze diferenta care o separa de rivala din capitala Spaniei, chiar daca se va impune in "El Clasico".

Clasament Spania dupa etape 26:
1. Real Madrid 70p
2. Barcelona 60

ANGLIA
United un program mai usor, insa derby-ul e la City
Trupa lui Sir Alex Ferguson a trecut nesperat pe prima pozitie dupa ce a trecut pe "Old Trafford" cu 2-0 de West Bromwich, iar City a fost invinsa de Swnasea, cu 1-0, in deplasare. Mai raman 10 meciuri, in care, in afara punctului in plus, United are avantajul unui program mult mai usor, City urmand sa joace impotriva unor adversari puternici, cum ar fi Chelsea, Arsenal sau Stoke. Cu toate acestea, City are avantajul meciului direct care se va disputa pe terenul lor, chiar in penultima etapa a sezonului.

Clasament Anglia dupa 28 de etape:
1. Manchester United 67p
2. Manchester City 66p

ITALIA
Titlul se decide la indirecte
Dupa ultima etapa, distanta dintre Milan si Juventus s-a dublat dupa ce torinezii au obtinut al patrulea egal consecutiv, 0-0 cu Genoa. Astfel, "La Scudetto" se va decide de rezultatele din meciurile cu celelalte echipe, fiindca cele doua rivale nu se vor mai intalnii in meci direct pana la final. Pe langa cele patru puncte avans, Milan are avantajul si unui program mai lejer, urmand sa intalneasca mai putine echipe puternice - Roma si Inter, pe cand, Juventus va intalnii formatii ca Inter, Lazio, Napoli sau Palermo in finalul sezonului.

Clasament Italia dupa 27 de etape:
1. AC Milan 57p
2. Juventus 53

GERMANIA
Dortmund e marea favorita si din prisma programului
Inaintea etapei din week-end, campioana en-titre, Borussia Dortmund avea un avantaj de 7 puncte fata de Bayern Munchen, avans pe care-l si-l putea mentine si dupa aceasta etapa, insa egalul, 0-0, de pe terenul lui Augsburg le-a permis munchenezilor sa mai recupereze doua puncte, dupa ce "batavii" au dat de pamant cu Hoffenheim, scor 7-1. Totusi au mai ramas 5 puncte, iar "galben-negrii" au de partea lor programul mai lejer, plus derby-ul cu Bayern la Dortmund.

Clasament Germania dupa 25 de etape:
1. Borussia Dortmund 56p
2. Bayern Munchen 51

FRANTA
PSG si Montpellier merg cap la cap, insa fara meci direct
In "Hexagon", lupta se va da in doi, intre PSG si surprinzatoarea Montpellier, iar echipe ca mult mai titrate ca Lyon, Lille (campioana en-titre) sau Marseille sunt departe de a emite pretentii la castigarea campionatului. PSG si Montpellier merg umar la umar, fiind despartite de un singur punct, iar golaverajul este aproape identic: 50-27 pentru PSG si 52-26 pentru Montpellier. La fel ca in Italia, titlu se va decide de rezultatele din meciurile cu celelalte formatii, fiindca cele doua combatante nu se vor mai duela in acest sezon.

Clasament Franta dupa 27 de etape:
1. PSG 58p
2. Montpellier 57

OLANDA
Un campionat "nebun"
Olanda ne-a obisnuit in ultimii ani cu lupte crancene la titlu, fiind probabil cel mai disputat campionat din Europa. Ca un motiv care-mi intareste ceea ce am spus mai devreme este faptul ca Ajax a castigat titlul anul trecut in ultima etapa, cand a invins-o pe fosta adversara a Stelei, Twente. Nu mai putin de 6 echipe se lupta pentru a pune pana pe titlu. Surprinzator sau nu, Ajax a revenit miraculos in lupta pentru titlu dupa ce la jumatatea sezonului dadea senzatia ca a iesit din calcule. Twente are ocazia de a urca pe pozitia secunda daca va castiga restanta cu De Graafschap, insa cu toate acestea, finalul campionatului ramane imprevizibil. In aproape fiecare etapa de acum incolo se vor disputa meciuri intre echipele care se lupta la titlu, iar runda urmatoare propune doua dueluri interesante: PSV - Heerenven si Twente - Feyenoord.

Clasament Olanda dupa 25 de etape:
1. Alkmaar 52p
2. Ajax 49
3. Twente 48
4. PSV 48
5. Heerenven 48
6. Feyenoord 45

PORTUGALIA
Lupta in trei
In Portugalia, campionatul s-a relansat dupa ce FC Porto, campioana en-titre s-a impiedicat surprinzator pe "Dragao", 1-1, cu Academica, iar Benfica si Braga s-au impus in etapa din week-end. Daca la inceputul sezonului am crezut ca Sporting Lisabona a renascut si va fi o contracandidata serioasa la titlu, insa meciurile m-au contrazis si cel mai probabil inca "alb-verzii" isi cauta identitatea. In acest moment, Porto, Benfica si Braga sunt despartide de un singur punct, iar titlul se va decide in mare parte la inceputul lunii aprilie, atunci cand sunt programate derby-urile intre cele trei combatante: Benfica - Braga si Braga - Porto.

Clasament Portugalia dupa 22 de etape:
1. FC Porto 53p
2. Benfica 52
3. Braga 52

In final as dori, desi Liga 1 nu este unul din cele mai puternice campioante ale Europei, sa spun cateva lucruri si despre lupta la titlu din campionatul nostru.

ROMANIA
Un campionat care predomina scandalurile...
In Liga 1, lupta la titlu se poate relansa daca si Steaua se va impune astazi in meciul cu Universitatea Cluj (ora 19:00), dupa ce Rapid a profitat de pasii gresiti facuti de Dinamo si CFR Cluj, castigand in Giulesti, scor 2-0 in fata Petrolului. Vineri, CFR Cluj a remizat, 1-1, la Medias cu Gaz Metan, in timp ce Dinamo a remizat si ea, sambata, 2-2 cu Pandurii Targu Jiu, intr-un meci in care "cainii" au scapat ieftin daca ne raportam la numarul de ocazii. Ca in ultimele sezoane, arbitrii vor avea un rol important in aceasta lupta prin desele greseli pe care le fac in fiecare etapa. Nu mai putin de 5 echipe se lupta pentru suprematia in Liga 1.

Clasament Romania dupa 20 de etape:
1. Dinamo 44p
2. CFR Cluj 43
3. Rapid 41
4. FC Vaslui 36
5. Steaua 35*
* Steaua are un meci mai putin disputat, cel de azi cu Universitatea Cluj.

Se anunta un final interesant de sezon in toate campionatele si merita urmatita aceasta lupta pe viata si pe moarte. Ramane de vazut cine se va impune in aceste campionate.