STEAUA BUCUREÅžTI

Află cele mai noi ştiri despre Steaua Bucureşti

FOTBAL INTERNAÅ¢IONAL

Ţine-te la curent cu rezultate şi clasamente din campionatele europene şi competiţiile inter-cluburi

PREMIER LEAGUE

Åžtiri ÅŸi rezultate din campionatul englez

1.BUNDESLIGA

Åžtiri ÅŸi rezultate din primul eÅŸalon german

LA LIGA

Åžtiri ÅŸi rezultate din campionatul spaniol

joi, 24 noiembrie 2011

Acasa dupa 195 de zile


Mihai Neşu a părăsit ieri clinica De Hoogstraat şi va continua recuperarea în locuinţa sa din Utrecht

În living are un geam mare, cît un perete. Acolo era locul său favorit înainte de accident şi acolo va fi şi acum.
Doar că livingul a devenit ÅŸi dormitor pentru Mihai NeÅŸu, fotbalistul accidentat pe 10 mai 2011 ÅŸi care s-a externat ieri, după 195 de zile prin spitale ÅŸi clinici de recuperare. A revenit în casa din Utrecht, modificată între timp, încă nu cu toate cele necesare, “lumea se miÅŸcă mai lent pe aici, timpul are o altă valoare”, spune Mihai.

“Abia aÅŸtept să pornesc fundaÅ£ia”, zice, amuzat el însuÅŸi de cuvintele corporatiste de care uzează… “planuri”… “obiective”… Era cucerit de spiritul olandez încă dinainte de drama care i-a schimbat viaÅ£a, acum a devenit ÅŸi mai ataÅŸat de precizie, de promisiuni Å£inute, de linia drumului drept.

Pe vremuri, un coleg de la Gazetă l-a surprins într-un turneu de pregătire al Stelei cum îşi nota minutele de roaming pe telefon, ca să nu-ÅŸi depăşească creditul. “Adevărul e că, într-un fel, am fost mereu un fotbalist atipic”, zice Mihai, un Mihai care începe o nouă viaţă, calculîndu-ÅŸi resursele, timpul ÅŸi “obiectivele fundaÅ£iei”.

Un fotbalist atipic? Probabil. Unii oameni au spus că interviul său din clinică a făcut mai multe servicii ideii de sport şi fotbalului în sine decît victoriile din teren ale multor echipe. Publicul a cunoscut din altă perspectivă sufletul şi mintea unui fotbalist de performanţă.

E răcoare acasă? ÃŽn Olanda s-a făcut frig de două luni. “Nu, e bine acasă. La spital mai puneam o căciulă pe cap, ai văzut, salonul era cam mare ÅŸi nu puteam controla temperatura”, povesteÅŸte. ÃŽntr-una dintre seri am vorbit cu el cînd doar buzele cu care apela telefonul îi rămăseseră afară, dincolo de fularul ÅŸi de fesul puse de o asistentă la rugămintea lui. VariaÅ£iile cald-rece ale organismului se joacă în continuare cu Mihai, după un ritm care i-a devenit aproape amic.

“Friday night lights”
Schimbările din starea sănătăţii nu sînt spectaculoase. Lucrează la miÅŸcările mîinii drepte, singura pe care o poate urni parÅ£ial. Va naviga pe net ÅŸi se va uita la filme, îi place serialul “Friday night lights”, o producÅ£ie NBC despre o echipă de fotbal american dintr-un orăşel texan.

“Ai văzut? Tipul se accidentează chiar în primul episod exact ca mine”. Tipul e vedeta formaÅ£iei, băiatul exemplar care ajunge într-un scaun cu rotile în urma unei izbituri pe teren, se deprimă în faÅ£a ghinionului teribil ÅŸi începe să-ÅŸi trăiască noua poveste învăţînd să reziste de la oameni ca el. Oameni care nu-l iau cu uÅŸurelul, ci îl tratează cu bărbăţie, fără iluzia moÅŸmondelii, exact ceea ce aÅŸteaptă ÅŸi Mihai de la ceilalÅ£i. Seria TV e, într-adevăr, tare, “sînt multe lucruri acolo din care ar putea învăţa ÅŸi antrenorii ÅŸi conducătorii noÅŸtri”. Apropo, îl interesează ÅŸi “cum se scot banii pentru construcÅ£ia stadioanelor, au făcut ÅŸi la noi săli de fitness, restaurante sau magazine în incinta noilor arene?”. Lasă că-Å£i povestim!

Va dormi, va mînca, în zilele bune “bag viteză cu scaunul pînă în centrul oraÅŸului”, îşi va face recuperarea ÅŸi pe primul loc va pune fundaÅ£ia sau poate, cine ÅŸtie, FundaÅ£ia, ca în seria lui Asimov, o mică lume trimisă salvator la celălalt capăt al spaÅ£iului. O lume în care să se grupeze ceea ce avem mai valoros ÅŸi mai uman în noi.

Se lasă noaptea umedă în Utrecht, la capătul unei Europe care se gîndeşte tot mai mult la viteze diferite şi la secesiune monetară. Noi, românii, nici n-am ajuns acolo şi aflăm că trebuie să ne despărţim. Noroc că ştim pe cineva care tocmai îşi bate capul cu o fundaţie, un spaţiu mic, gîndit ca un refugiu pentru necazurile şi speranţele celor loviţi de soartă.

Mai multe Mihai nu vrea să spună acum. Ca orice fotbalist, e superstiţios cînd e vorba de transferul la o nouă viaţă.


Sursa: www.gsp.ro