STEAUA BUCUREÅžTI

Află cele mai noi ştiri despre Steaua Bucureşti

FOTBAL INTERNAÅ¢IONAL

Ţine-te la curent cu rezultate şi clasamente din campionatele europene şi competiţiile inter-cluburi

PREMIER LEAGUE

Åžtiri ÅŸi rezultate din campionatul englez

1.BUNDESLIGA

Åžtiri ÅŸi rezultate din primul eÅŸalon german

LA LIGA

Åžtiri ÅŸi rezultate din campionatul spaniol

miercuri, 7 martie 2012

Cine-i mai opreste?



Real Madrid a reusit pentru prima data, dupa 4 ani de dominatie blau-grana, sa ia un avans considerabil fata de marea rivala, FC Barcelona, un fapt nemaiintalnit de cand pe banca catalanilor se afla fostul mare jucator al Barcelonei, Pep Guardiola. Catalanii se afla in fata unei situatii delicate, cu care nu s-a mai confruntat de multa vreme, adica sa remonteze diferenta de puncte fata de formatia din capitala Spaniei. Microbistii din intreaga lume iti spun o intrebare: "Ii mai poate opri cineva?". Intrebare la care inca nu avem raspuns, insa il putem insinua. Barcelona se afla la 10 puncte in spatele marii rivale, Real Madrid, diferenta greu de recuperat de orice echipa, chiar si de Barcelona. Guardiola si jucatorii declara la unison ca nu se dau batuti si vor lupta pana la capat, desi diferenta de puncte apasa greu pe umerii catalanilor, mai ales in conditile in care Real Madrid arata o forma de zile mari.

Daca in ultimele 4 sezoane, Barcelona a facut legea in Primera Division, umilindu-si rivala de cate ori avea ocazia, castigand trofee dupa trofee. Cu toate acestea, Real Madrid avea sa renasca din propria-i cenusa in acest sezon, demonstrandu-si inca o data valoarea, avand un geniu pe banca - Jose Mourinho. Daca la inceputul sezonului, cele doua rivale mergeau ceas, castigand meci de meci, anuntandu-se o lupta tare stransa pentru suprematia in Spania. Totusi, aceasta situatie nu a durat multa vreme, fiindca trupa blau-grana a inceput usor-usor sa-si piarda din forma care i-a consacrat, intampinand probleme in meciurile din

deplasare, desi a reusit din nou sa castige pe Santiago Bernabeu, scor 3-1, la sfarsitul anului trecut. Victorie care anunta o renastere a catalanilor si o scadere a trupei "merengue". Insa nu a fost sa fie asa. Real Madrid nu a acuzat socul esecului in fata marii rivale, continuand sa castige pe banda rulanta. Poate meritul acestei situatie a fost chiar tehnicianul portughez al trupei din capitala Spaniei, Jose Mourinho, care i-a tinut in priza pe jucatorii sai, declarand in dese randuri ca Real nu este campioana si ca mai este mult pana departe. In schimb, catalanii au suferit enorm in meciurile pe terenul adversarilor, pierzand in fata Osasunei, cu scorul de 3-2.


Probabil multi isi pun intrebarea: "cum s-a ajuns in aceasta situatie?" Simplu. Va prezint cateva cauze si probleme ale catalanilor in acest sezon.
1. Cosmarul punctelor pierdute in deplasare. Daca pe "Camp Nou", catalanii sunt de neinvins, Barcelona este de nerecunoscut cand joaca departe de casa, pierzand cu Getafe (1-0) si Osasuna (3-2). Daca in sezonul trecut, Barca era o forta atat pe teren propriu, cat si in deplasare, insa situatia s-a schimbat aproape radical in aceasta editie.

2. Scaderea de forma a unor jucatori de baza. O alta problema cu care s-au confruntat catalanii in acest sezon a fost scaderile de forma a unor jucatori de baza in ultimii 4 ani din cauza oboselii acumulate in anii trecuti.

3. Dificultate de a gasi motivatie in meciurile cu echipe mai slab cotate. Barcelonei nu-i lipseste motivatia in meciurile tari. In meciurile dificile, Barcelona se prezinta in cea mai buna forma. Stau marturie desele victorii in fata Realului din ultimii ani. Dar meciurile care ar trebui sa fie mai usoare ii dau cele mai mari batai de cap. Stau marturie infrangerea cu Getafe, dupa ce Barcelona se impusese in fata Milanului si isi asigurase locul 1 in grupele Ligii Campionilor, sau esecul in fata Osasunei, remiza de la Villarreal, echipa aflata la acea vreme la retrogradare.

4. Forma incredibila a Realului. Daca in anii trecuti, trupa "merengue" s-a impiedicat de mai multe ori, atat pe arena proprie, cat si in deplasare. Insa, in acest sezon lucrurile stau cu totul altcumva, Real este intr-o forma de zile mari si cu greu poate fi invinsa, mai ales pe "Santiago Bernabeu".

Ca un simpatizant al fotbalului spaniol, dar si un fan Real Madrid, imi este greu sa cred ca Barcelona poate remonta aceasta diferenta de 10 puncte, desi mai sunt destule meciuri pana la sfarsitul sezonului.

Sa spun cateva lucruri si despre ultima etapa din Spania. FC Barcelona a treuct pe teren propriu, scor 3-1, de Sporting Gijon, echipa aflata la retrogradare. Suporterii catalanii au sperat ca Espanyol Barcelona poate da lovitura pe "Santiago Bernabeu", insa s-au recunoscut invinsi, scor 5-0. Astfel ca, Realul mentine diferenta de 10 puncte fata de Barcelona cu 13 etape inainte de finalul sezonului. Nici celelalte echipe aflate in lupta pentru Liga Campionilor sau Europa League nu au intampinat prea multe probleme. Valencia a trecut la limita, 1-0, de Granada. Levante a trecut pe propriul teren de nou-promovata Betis, scor 3-1, in timp ce Malaga a invins cu 3-1 pe terenul lui Getafe, iar Athletic Bilbao, echipa ce se va duela cu Barcelona pentru Cupa Regelui Spaniei, a trecut pe "San Mames" de Real Sociedad, scor 2-0. Nici in zona retrogradarii nu s-au inregistrat mari surprize. Zaragoza, lanterna rosie a trecut pe propriul teren de Villarreal, scor 2-1, iar Santader s-a inclinat pe terenul lui Rayo Vallecano.