joi, 21 octombrie 2010

Stadionul Ghencea


Stadionul Steaua 

UEFA 
Poreclă: Ghencea
Fondat: 1974
Locație: București
Nume complet: Stadionul Steaua
Coordonate: 44°24′46″N 26°2′25″E
Deschis: aprilie 1974
Renovat: 1996, 2006
Proprietar: Ministerul Apărării Naționale al României
Beneficiar: Steaua București
Steaua II București
Capacitate: 28.000
Suprafață de joc: iarbă

Stadionul Steaua este un stadion de fotbal din București, stadion oficial al clubului de fotbal Steaua București. A fost inaugurat în aprilie 1974, într-un meci între Steaua și OFK Belgrad (scorul a fost 2-2).

Capacitatea oficială a stadionului a fost inițial de 30.000 locuri, dar în 1991, când au fost puse scaunele de plastic, aceasta a scăzut la 28.000. Stadionul a fost renovat în 1996 și apoi din nou în 2006 (gazon nou, tribune, vestiare), fiind pregătit pentru a gazdui meciuri de UEFA Champions League.

Pe lângă faptul că este stadionul oficial al echipei Steaua București, Stadionul Ghencea a găzduit anterior și echipa națională de fotbal a României.

Tabela a fost inaugurată la meciul Steaua - Dinamo din primăvara anului 2007. Aceasta tabelă poate afișa rezultatul, marcatorii, reluările, meciul în direct sau imagini de pe banca tehnică. Stadionul este denumit de către oficiali ai clubului Steaua „Templul fotbalului Românesc”.
Istoric

Stadionul Ghencea



Stadionul este poziționat în sud-vestul Bucureștiului, în cartierul Ghencea, stadionul „Steaua” face parte din „Complexul Sportiv Steaua” fiind o arenă tipică de fotbal (fară pista de atletism). Construcția a fost inaugurată în aprilie 1974, cu ocazia unui meci amical Steaua – OFK Belgrad (scor 2-2). La începutul deceniului IX au început lucrările instalației de nocturna, aceasta fiind inaugurată pe 14 august 1991, la un meci Steaua - FCM Bacău (scor 4-1). Mai târziu, în 1996, arena din Ghencea a fost modernizată în totalitate, tribunele fiind dotate cu scaune, cantonamentul jucătorilor de sub tribuna a doua fiind renovat la nivelul unui hotel de patru stele, iar utilitățile fiind aduse la standardele vremii. Este stadionul pe care a jucat, în afara multiplei campioane a României – Steaua, și echipa națională.


Unic în țară prin facilități, poate găzdui partide de fotbal la standardele impuse de FIFA și UEFA, atât în ceea ce privește confortul și securitatea spectatorilor cât și al facilităților oferite mass-media. Stadionul este dotat cu un sistem de supraveghere a spectatorilor dotat cu un număr de 7 camere fixe și 9 camere mobile, acestea având posibilitatea de a lua imagini chiar și de la intrarea spectatorilor în stadion. La tribuna oficială există o cameră de monitorizare performantă care este folosită, în caz de nevoie, de către forțele de ordine.

0 comentarii: