sâmbătă, 23 octombrie 2010

Echipamentul Stelei

Steaua Bucuresti nu a avut niciodata un echipament standard. Cu toate acestea, echipamentul predominant de-alungul timpului a avut o constanta. Mai exact, aproape de fiecare data culorile clubului s-au regasit in echipamentul de joc. Cel mai des intalnit echipament de-alungul vremii a fost compus din tricouri rosii, sorturi albastre si jambiere rosii.
Odata cu fondarea clubului in 1947, Steaua a fost inca din primul sezon un adevarat simbol al Romaniei: tricourile erau de culoare ros-galbene in timp ce sorturile erau albastre, cele trei culori avand rolul de a simboliza tricolorul romanesc. In cel de-al doilea sezon, Steaua a inceput sa renunte treptat la culoarea galben preferand ceea ce avea sa devina traditionalul rosu si albastru. Istoria confirma ca pe parcursul diferitelor sezoane competitionale, gruparea militara a mai folosit echipamente rosu complet, albastru complet sau cu tricouri in dungi de culoare ros-albastre (anii 1960 si 1970) alte culori fiind folosite extrem de rar.
Practic, Steaua Bucuresti a putut fi vazuta purtand alte culori in trei cazuri: Finala Cupei Campionilor Europeni in 1986 cand a jucat cu un echipament total alb (pentru prima si ultima data), in deplasarile efectuate in sezonul 1999-00 ( echipamentul de deplasare avea culorile galben si rosu) precum si in 2005-2006 tot in deplasare (galben si negru). Lucrurile par sa se fi schimbat oarecum in prezent cand ros-albastrii, primesc de la sponsorul oficial trei randuri de echipamente. Daca primul este de regula o combinatie perfecta intre rosu si albastru, iar cel de-al treilea rosu complet sau albastru complet, echipamentul al doilea a avut in ultimii doi ani culori diferite. In sezonul 2009/2010 echipamentul de rezerva al Stelei a fost de culoare verde (fosforescent) aproape identic cu cel folosit de campioana europeana de atunci, FC Barcelona. In sezonul 2010/2011, echipamentul secund este galben complet cu usoare nuante de rosu si albastru in zona manecilor.
Produs in trecut de Adidas, echipamentul gruparii din Ghencea este produs in prezent de firma Nike, Steaua semnand un contract inca din anul 2002 cu firma americana. Ros-albastrii au fost prima echipa din Romania comunista care a purtat pe tricoul de joc numele unei companii occidentale (Ford). Ulterior sponsori pe echipamentul de joc al echipei din Bulevardul Ghencea au fost: Castrol, Philips, CBS, Bancorex (initial BRCE), Dialog (astazi Orange), BCR, RAFO, Air Atlantis, City Financial si SportingBet.